Εισαγωγή

Το 6ο τεύχος του περιοδικού ξεκινά με μία συνέντευξη-αφιέρωμα στον  Luigi Boscolo έναν από τους ιδρυτές της Σχολής του Μιλάνου, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγους μήνες, στις 12 Ιανουαρίου 2015. Η Βαλέρια Πομίνι, επιμελείται μία συνέντευξή του στον Paolo Bertrando. Στη συνέντευξη αυτή επιχειρείται η ανασκόπηση  μιας όχι μόνο μακράς αλλά και εξαιρετικά σημαντικής  σταδιοδρομίας, η οποία σε έναν βαθμό περιγράφει παράλληλα και την ιστορία  της συστημικής θεραπείας, την οποία ο Luigi Boscolo επηρέασε με πολλούς τρόπους. 

Για τον Luigi Boscolo

Πριν από λίγους μήνες, στις 12 Ιανουαρίου, απεβίωσε ο Luigi Boscolo (1932 - 2015), ένας από τους ιδρυτές της Σχολής του Μιλάνου. Υπήρξε, μαζί με τον Gianfranco Cecchin, δάσκαλός μου στη δεκαετία του 1980, τότε που οι ιδέες και η προσέγγισή τους άρχιζαν να γίνονται γνωστές σε όλο τον κόσμο.

Συνέντευξη με τον Luigi Boscolo

Ο Luigi Boscolo είναι ένας από τους πρωτοπόρους της οικογενειακής θεραπείας, στην Ιταλία και όχι μόνο. Αφού σπούδασε ιατρική στην Ιταλία, ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική και την ψυχανάλυση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιστρέφοντας στην Ιταλία, εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο, όπου συμμετείχε στην ίδρυση αυτής που θα γίνει γνωστή ως «η ομάδα του Μιλάνου» της οικογενειακής θεραπείας, μαζί με τους Mara Selvini Palazzoli, Gianfranco Cecchin και Giuliana Prata.

Το Συνδυαστικό Μοντέλο Oμαδικής Ψυχολογικής Παρέμβασης σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 – Το παράδειγμα του Νεανικού Διαβήτη και η Οικογένεια

Ως χρόνια νόσος ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 επιφέρει αλλαγές τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο στους ασθενείς. Λόγω της πρώιμης έναρξης της νόσου, η διάγνωση του διαβήτη συνδέεται με ψυχολογική κρίση στην οικογένεια, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές τόσο στο ίδιο το άτομο που νοσεί, στο οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και στην πορεία της νόσου.

Η Ποιητική Λειτουργία της Ψυχοθεραπείας: Ψυχοθεραπεία και Τέχνη στην Απεξάρτηση

Η θεραπεία απεξάρτησης αποβλέπει στη μεταμόρφωση αυτού του ακραία αποξενωμένου ατόμου σε κοινωνικό υποκείμενο. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, με τη βοήθεια της Ψυχοθεραπείας και της Τέχνης.

Η αβεβαιότητα ως αποδοχή της πολυπλοκότητας του κόσμου και της άγνοιάς μας

Ο πολιτισμός μπορεί να ιδωθεί ως τρόπος αντιμετώπισης του απρόβλεπτου της ζωής και του προβλεπτού του θανάτου των ευάλωτων, εφήμερων και ατελών υπάρξεων που είμαστε οι άνθρωποι. Η ατομική, ομαδική και ιστορική εμπειρία της αποτυχίας των ανθρώπινων σχεδίων, αποδεικνύουν συνεχώς αυτό που δεν αντέχουμε να ξέρουμε

Τηλεμάχεια ή η αναζήτηση του πατέρα

Εξετάζονται οι πρώτες ραψωδίες της Οδύσσειας, μέσα από την οπτική της απουσίας του πατέρα. Θεωρείται ότι κατά την ανάπτυξη του κειμένου δίνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να παρακολουθήσει τη συγκρότηση της αναπαράστασης του πατέρα.

Αυταπάτες, Απάτες και Παραληρήματα (Η διαφθορά ως ψυχική κατάσταση κατάργησης των ορίων της διαφοράς)

Τα φαινόμενα της διαφθοράς είναι οικουμενικά. Σε αυτήν την εργασία η διαφθορά μελετάται ως μια εγγενής συνιστώσα της ανθρώπινης φύσης και ως μια εγκληματική παθολογία. Αυτό που ενώνει τις δύο αυτές εκφάνσεις της διαφθοράς είναι μια διαταραχή της σκέψης.

Βιβλιοπαρουσίαση: Titus Milech Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

«Ο τόπος του εγκλήματος» είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό, και συγκλονιστικό στην ανάγνωσή του, βιβλίο που έχει τη ματιά του ιστορικού και πολιτικού, τη γλώσσα του ψυχαναλυτή και τη βαθιά ανθρώπινη οδύνη, καθώς στοχάζεται πάνω στη Γερμανία του ναζισμού.