Υπεύθυνη Σύνταξης: Κάτια Χαραλαμπάκη
Υπεύθυνος Έκδοσης: Νίκος Μαρκέτος
Συντακτική Επιτροπή: Κία Θανοπούλου, Κατερίνα Θεοδωράκη, Αθανασία Κατή, Δημήτρης Κόκκαλης, Νίκος Μαρκέτος, Βαλέρια Πομίνι, Θεοδώρα Σκαλή, Εύη Ταγγούλη, Κάτια Χαραλαμπάκη

Εισαγωγή

Το παρόν τεύχος, θα έλεγε κανείς, αποτελεί ένα «αφιέρωμα»: Ένα «δόσιμο» σε αυτή την κατάσταση «επιστημονικής φαντασίας» που βιώνει η χώρα μας και ολόκληρος ο κόσμος στις συνθήκες του κορωνοϊού, της καραντίνας και των συνεπειών τους για τη ζωή των ατόμων, των οικογενειών, της κοινωνίας.

Γιώργος Φρέρης, in memoriam

Γιώργος Φρέρης, in memoriam Ό Γιώργος Φρέρης έφυγε από κοντά μας την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 το απόγευμα, την ώρα της δουλειάς, στο Νοσοκομείο Σωτηρία,  όπου  διεύθυνε από το 2008

Eπιστολή του Προέδρου της ΕΘΟΣ για περιοδικό

Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εταιρειών Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας, «ΕΘΟΣ», νιώθω την τιμή να σας απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες μας για το πολύτιμο έργο που επιτελείτε στον χώρο της Συστημικής Θεώρησης με τα κείμενα του περιοδικού σας.

Η συνομωσία της πανδημίας

Ποίημα του καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ζώντας με τον κορωνοϊό

Ο «κορωνοϊός» είναι ο κύριος του νοήματος της εποχής μας. Όλες οι ατομικές και συλλογικές φαντασιώσεις γύρω από τον ιό, τον παρουσιάζουν σαν μια δαιμονική δύναμη, σαν τη πεμπτουσία του αρχέκακου, που  εισβάλλει ύπουλα στο σώμα, παραβιάζοντας τα όρια του Εγώ και καταστρέφοντας τον  οργανισμό 

Τα όνειρα του κορωνοϊού και το ημερολόγιο της καραντίνας: χαρτογραφώντας ατομικούς και συλλογικούς φόβους

Στη διάρκεια του lockdown το ίντερνετ αποδείχτηκε σωτήριο για την επικοινωνία με συγγενείς, φίλους, οικεία πρόσωπα. Το ίντερνετ «γέννησε» και τα δύο πρότζεκτ που θα διαβάσετε παρακάτω.

Ψυχική μέριμνα στο αίσθημα του αβοήθητου Κορωνοϊός SARS-Cov-2 Παιδιά και Έφηβοι

Σε εποχές κρίσης και παρατεταμένης αντιξοότητας οι πιο ευάλωτες ομάδες ως προς την εκδήλωση και διαχείριση των συνακόλουθων συναισθημάτων είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, λόγω συγκεκριμένων ηλικιακών χαρακτηριστικών.

ΠΟΛΥΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το παρόν άρθρο περιγράφει την εμπειρία μίας πιλοτικής ομάδας πολυοικογενειακής θεραπεία που διοργανώθηκε κατά το διάστημα 2017-2018 στη Ψυχιατρική Κλινική ενηλίκων του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο».

Τα απομεινάρια της πρώτης αγάπης. Ανεπίλυτο πένθος και ερωτική επιλογή συντρόφου

Μέσα από την παρουσίαση κλινικού υλικού θα διερευνήσουμε πώς η αρρώστια της μητέρας, στη διάρκεια της εφηβείας της κόρης, και η συνακόλουθη απώλειά της, μπορεί να περιπλέξει το ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού στο νέο κορίτσι, να συμβάλλει σε προοιδιποδειακές καθηλώσεις και να επηρεάσει την ερωτική επιλογή αντικειμένου.

Συγκριτική Αξιολόγηση της Έννοιας του «Καταναγκασμού της Επανάληψης» (Repetition Compulsion) από Ψυχαναλυτική και Νευροφυσιολογική άποψη.

Η έννοια της επανάληψης, δηλαδή η πράξη και το αποτέλεσμα του «επαναλαμβάνειν», είναι μια έννοια που συναντάται σε πολλά πεδία.