Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.Ψ.Ο. - Επιστημονική Εταιρεία Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΕΡΗΣ, IN MEMORIAM

  • Δημήτρης ΓεωργιάδηςΨυχίατρος παιδιού και εφήβου – Οικογενειακός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής

Γιώργος Φρέρης, in memoriam

Ό Γιώργος Φρέρης έφυγε από κοντά μας την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 το απόγευμα, την ώρα της δουλειάς, στο Νοσοκομείο Σωτηρία,  όπου  διεύθυνε από το 2008 το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα.  Ένα  ξαφνικό καρδιακό επεισόδιο σταμάτησε αναπάντεχα την πορεία  του σ’ αυτόν τον κόσμο. Η είδηση του θανάτου του μας αιφνιδίασε. Μας είναι πολύ δύσκολο να δεχθούμε ότι ο  πιο ζωντανός φίλος μας, ο Γιώργος, δεν είναι πια μαζί μας.

Με καταγωγή από τη Σύρο, σπουδές Ιατρικής στην Ιταλία, ειδίκευση στην παιδοψυχιατρική, εκπαίδευση  στη συστημική ψυχοθεραπεία, την κοινωνική ψυχιατρική, τη διοίκηση των δομών υγείας, ήρθε σε επαφή    με τις ιδέες της psichiatria democratica και  της κοινωνική-κοινοτικής ψυχιατρικής. Ήταν παντρεμένος με την Ιταλιάνα ψυχολόγο Μαργαρίτα Μπαρόλο, με την οποία μεγάλωσε  δυο  λεβέντες γιούς.

Μέλος της ΕΕΣΣΚΕΨΟ και της EFTA, εμπνέονταν από  τη συστημική επιστημολογία. Με συνεχείς παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο, εμπλέκονταν με ασίγαστο ενθουσιασμό  και θάρρος στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, διαμαρτυρόμενος, πολλές φορές μοναχικός καβαλάρης,  για τα κακώς κείμενα της χώρας μας. Συμμετείχε στα συστημικά δρώμενα και τον συνέδεε  συνεργασία και φιλία με τον καθηγητή ψυχολογίας  Nadrone Giorgio στο Arrezo της Τοσκάνης.

Με  συνείδηση ενεργού πολίτη, έδωσε  ένα πρωτοποριακό, δυναμικό, αγωνιστικό παρόν και κατέθεσε ένα σημαντικό έργο στον χώρο της ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου. Μετά από  καταλυτική παρουσία στο Νταού (Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής), όπου με τα παιδιά και τους νοσηλευτές πρωταγωνίστησε στο κλείσιμο του ασύλου, δούλεψε στη Μυτιλήνη, όπου δημιούργησε το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του Βοστάνειου,  και στο Σωτηρία, δημιουργώντας το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην πλατεία Αττικής. Παιδοψυχίατρος,  θεραπευτής-ταξιδευτής,  υποστήριζε παιδιά και οικογένειες σε νησιά του Αιγαίου που δεν διέθεταν υπηρεσίες, όπως στους Λειψούς, παλιότερα, και στη Λήμνο τα τελευταία χρόνια.

Πάντα   γεμάτος ζωή και ενέργεια, εραστής της ζωής,  αγαπήθηκε από ασθενείς, φίλους  και συνεργάτες.

Ο Γιώργος Φρέρης  έγραψε ένα πρωτοπόρο παράδειγμα μεταρρυθμιστή δημιουργού στη χώρα μας. Είχε όραμα για τη δημόσια ψυχική υγεία και σπουδαίο θεραπευτικό και κοινοτικό  έργο, στο οποίο  μας καλεί, παλιούς συντρόφους και  νεότερους,  να  συνεχίσουμε.

Δημήτρης Γεωργιάδης, συνάδελφος και φίλος, 10 Οκτώβρη 2020

Διαβάστε το επόμενο άρθρο:

ΑΡΘΡΟ 3/ ΤΕΥΧΟΣ 17, Οκτώβριος 2020

Eπιστολή του Προέδρου της ΕΘΟΣ για περιοδικό

Δημήτρης Καραγιάννης, Ψυχίατρος, Πρόεδρος της ΕΘΟΣ
Επόμενο >

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Υποστηρίξτε την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού "Συστημική Σκέψη & Ψυχοθεραπεία" κάνοντας μια δωρεά.Δωρεά