Υπεύθυνη Σύνταξης: Κάτια Χαραλαμπάκη
Υπεύθυνος Έκδοσης: Νίκος Μαρκέτος
Συντακτική Επιτροπή: Κία Θανοπούλου, Κατερίνα Θεοδωράκη, Αθανασία Κατή, Δημήτρης Κόκκαλης, Νίκος Μαρκέτος, Βαλέρια Πομίνι, Θεοδώρα Σκαλή, Εύη Ταγγούλη, Κάτια Χαραλαμπάκη

Εισαγωγή

Στην εισαγωγή αυτή θα κατασκευάσω μια σύνθεση, επιλέγοντας δύο έννοιες, την έννοια της συνήχησης και την έννοια της μεταφοράς. Την έννοια της μεταφοράς θα τη δω με την κυριολεκτική της σημασία (μετάβαση) και τη μεταφορική, ως σχήμα του λόγου.

Οικογένειες και Θεραπευτές στη δίνη της Πανδημίας του Κορωνοϊού

Είμαστε στη μέση της θύελλας, τουλάχιστον όσον αφορά στην Ιταλία. Εδώ στην Ελλάδα πιθανόν μόνο στην αρχή… Ήρθα από τη χώρα μου τέσσερις εβδομάδες πριν. Μέχρι τότε ο κορωνoϊός ήταν μια απειλή όχι και τόσο κοντινή.

Διπλοί Δεσμοί, Συστήματα, Ιδρύματα και … Αποχαιρετισμοί

Στο άρθρο γίνεται μια παρουσίαση νεότερων εφαρμογών του διπλού δεσμού σε ευρύτερα πλαίσια, όπως είναι τα ιδρύματα. Πρόκειται για μια προσέγγιση που διατυπώθηκε από ομάδα γαλλόφωνων, κυρίως, συγγραφέων και συνδέθηκε με το ρεύμα του κονστρουκτιβισμού στη συστημική οικογενειακή θεραπεία.

Η Ψύχωση δεν είναι Αρρώστια αλλά μια Στρατηγική Επιβίωσης σε Σοβαρό Άγχος: Μια Προσθήκη στη Φαινομενολογική Θεώρηση των Πραγμάτων

Η φαινομενολογία συχνά εξετάζει την ψύχωση ως μια ορισμένη παθολογική κατάσταση. Σε αυτή την εργασία, η ψύχωση δεν θεωρείται ως (παθολογική) κατάσταση αλλά ως ένας τρόπος αντίδρασης σε ακραίες καταστάσεις.

Συνηχήσεις μεταξύ της διδασκαλίας των σοφιστών και της κριτικής οπτικής του Allen Frances προς το DSM-5

Πρόκειται για μια συνήχηση των εννοιών νόμιμο-ηθικό-δίκαιο μεταξύ δύο χρονικών περιόδων. Η μία χρονική περίοδος είναι ο 5ος π.Χ. αιώνας στην Αθήνα, ένας αιώνας κατά τον οποίο συνέρρεαν στην Αθήνα πολλοί διάσημοι στοχαστές, που συνέβαλαν σε μια μεγάλη ανταλλαγή ιδεών, με αποτέλεσμα να μπουν τα θεμέλια της θεωρητικής σκέψης και άρα της φιλοσοφίας και της επιστήμης, όπως την ξέρουμε σήμερα.

“Τα Γερμανικά Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, τρεις γενιές μετά, από τη μία πλευτά τα Θύματα, από την άλλη οι Θύτες”: Κάποιες ψυχαναλυτικές σκέψεις με αφορμή το παράδειγμα της σφαγής στο Δίστομο.

Ναι, είτε το θέλω είτε όχι, είμαι ένας απόγονος των θυτών. Τη στιγμή της διάλεξής μου Κλάψε Γερμανία ο εγγονός μου είχε ακριβώς τη ίδια ηλικία με τον Αργύρη την εποχή του δράματος. Φαντάστηκα λοιπόν να εισέλθει στη ζωή του εγγονού μου μια τηλετραγωδία …

Μητρική Φροντίδα (λειτουργία) και Γλώσσα

Ζώντας με ένα παιδί από τη γέννησή του, μαζί του, πλάι του, ζώντας το καθώς μεγαλώνει, ζούμε μέσα σε φωνούλες, κλάματα, αλλά και χαμόγελα. Ζούμε συγχρόνως με μια -κάποιες φορές- αγωνιώδη προσμονή: της πρώτης λέξης, της πρώτης φράσης, της ανάδυσης του λόγου.

Σκέψεις για τη Μεταβίβαση και τη Συστημική Προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία. Με Αφορμή το Βιβλίο “Η πράξη της Μετάβασης” του Σωτήρη Μανωλόπουλου

Με αφορμή το βιβλίο του Σωτήρη Μανωλόπουλου «Η Πράξη της Μεταβίβασης», επιχειρείται αναρώτηση γύρω από τη χρήση και εφαρμογή της μεταβιβαστικής πράξης από τους ψυχοθεραπευτές που εργάζονται βάσει της συστημικής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία.

“Μέχρι τη Θάλασσα” του Marco Gastine. Απώλεια: Ελπίδα ή Αποδοχή;

Ομιλία στη συζήτηση με θέμα «Απώλεια: Ελπίδα ή Αποδοχή;» που οργανώθηκε στις 12/1/2020, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, μετά την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» του Γάλλου σκηνοθέτη Marco Gastine, με θέμα την αποκατάσταση σοβαρά τραυματισμένων, νοσηλευομένων στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Στη συζήτηση συμμετείχε ως ομιλητής και ο ψυχοθεραπευτής του ΚΑΤ Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Βιβλιοπαρουσίαση Νίκος Ρούσσος – Θοδωρής Δρούλιας: “Σύμβολα του Εαυτού – Εικόνες της Ζωής”: Εκδόσεις Άπαρσις

Πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερα πρωτότυπο που, εν ολίγοις, αφορά στην «παιγνιοθεραπεία». Συνδυάζει τη θεωρία με την ψυχοθεραπευτική πρακτική και, κυρίως, με βιώματα - ανθρώπων, παιδιών, γέρων, γυναικών, ανδρών, θεραπευόμενων, θεραπευτών.