Εισαγωγικά: Αποσυνδέσεις και απόπειρες Επανασύνδεσης…

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σ αυτό το τεύχος περιγράφονται και αναλύονται διαφόρων ειδών και επιπέδων συνδέσεις στη θεραπεία. Στο πρώτο άρθρο ...

Θεραπευτές και οικογένειες στη δίνη της οικονομικής κρίσης: Προκλήσεις και ευκαιρίες

Η παρατεταμένη κοινωνική και οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα από το 2009 επηρεάζει την ποιότητα ζωής οικογενειών και ατόμων με ποικίλους τρόπους, προκαλώντας αλλαγές σε διάφορα επίπεδα των ανθρωπίνων σχέσεων.

Το άγχος των υιοθετημένων παιδιών

Την τελευταία δεκαετία το πλαίσιο της υιοθεσίας έχει αλλάξει ριζικά. Παρατηρούμε έναν μετασχηματισμό στις κατηγορίες των παιδιών προς υιοθεσία και, επομένως, τον επακόλουθο μετασχηματισμό της υιοθεσίας, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο μια επιλογή για εκείνα τα παιδιά τα οποία έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, κακομεταχείριση και σεξουαλική κακοποίηση

Δουλεύοντας με τον έφηβο και την οικογένειά του: Μια περίπτωση συνδυασμένης ψυχοθεραπείας

Παρουσιάζουμε τη διαχείριση-θεραπευτική αντιμετώπιση μιας περίπτωσης με οξεία έναρξη συμτωματολογίας εφήβου, εστιάζοντας στη δυσλειτουργία όλης της οικογένειας και παρεμβαίνοντας ψυχοθεραπευτικά τόσο σε οικογενειακό, όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Η σχέση του σωματικά άρρωστου παιδιού με τους γονείς του

Από την αρχή της ζωής, η μητέρα με τη σωματική φροντίδα, τους χειρι­σμούς και τις λέξεις της, παρουσιάζει τον κόσμο στο παιδί. Αυτό που στην αρχή βλέπει το βρέφος στο βλέμμα της, ακούει στη φωνή της, μυρίζει, αγ­γίζει και γεύεται στο σώμα της, είναι ο εαυτός του

Διάλογος με τις Φωνές

Αντίθετα από την αναγωγιστική, βιογενετική θεώρηση των φωνών ως ένα σύμπτωμα κενού νοήματος, η θεραπευτική προσέγγιση που εισάγουν οι Corstens, Longden και May προσφέρει τη δυνατότητα εγκαθίδρυσης μιας πιο αρμονικής σχέσης μαζί τους και μια αφορμή διερεύνησης των υποκείμενων προβλημάτων.

Ελληνικό δίκτυο ομαδικών αναλυτών Παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Tom Ormay: Η Κοινωνική Φύση των Προσώπων. Ένα Πρόσωπο δεν είναι Πρόσωπο. Ημερίδα, 2-4-2016: Το κοινωνικό ασυνείδητο στην κοινωνία και την κλινική πρακτική.

Ο Elias μιλώντας για το έργο του «Η Διαδικασία του Πολιτισμού» (The civilizing process) δηλώνει ότι η μείζων ανακάλυψή του συνίσταται στη διαπίστωση ότι οι διαδικασίες κοινωνικοποίησης και της εξατομίκευσης βαίνουν πάντοτε ταυτοχρόνως. Το άτομο είναι επίπεδο της ομάδας και τα δύο μέρη, άτομο και ομάδα, δεν διαχωρίζονται, αλλά αποτελούν διαφορετικά επίπεδα του ιδίου πεδίου παρατήρησης. Ως εκ τούτου, τα δύο επίπεδα πρέπει να εξετάζονται ταυτοχρόνως.

Παρουσίαση Βιβλίου: Χάρις Κατάκη: Το ημερολόγιο ενός θεραπευτή / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

To «ημερολόγιο ενός θεραπευτή» αποτελεί ένα απόσταγμα ζωής της καταξιωμένης ψυχοθεραπεύτριας, εκπαιδεύτριας και συγγραφέως Χάριτος Κατάκη. Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας αντιστρέφει το σκηνικό και μιλά για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τον θεραπευτή. Γυρίζει τον φακό στα δικά της βιώματα και μοιράζεται με τους αναγνώστες τον πλούτο που απέκτησε μέσα από τις ιστορίες που άκουσε, τις θεραπευτικές διαδρομές που συμμετείχε, τις καλειδοσκοπικές εμπειρίες που έζησε.

Παρουσίαση βιβλίου: Κάτια Χαραλαμπάκη Οικογένειες σε δίσεκτα χρόνια. Σημειώσεις μιας ψυχιάτρου / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Γνωρίζω την Κάτια Χαραλαμπάκη πολλά χρόνια. Από τα πρώτα μας χρόνια στην εκπαίδευση σε αυτό που λέμε Ψυχοθεραπεία και μάλιστα Συστημική. Χαθήκαμε καιρό και βρεθήκαμε πριν 4 χρόνια. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε σε διάφορα πλαίσια. Αυτά τα 4 χρόνια άρχισε μια πιο ουσιαστική γνωριμία. Άρχισα να καταλαβαίνω καλύτερα ποιά είναι ως άνθρωπος Ανοίξαμε ένα διάλογο όπου προσπαθούμε να εκφράσουμε αυτό που συνθέτει τους εαυτούς μας.