Εισαγωγικά: Συνεξέλιξη

Το 4ο τεύχος του  ηλεκτρονικού περιοδικού «Συστημική Σκέψη & Ψυχοθεραπεία» θα μπορούσε να έχει τον γενικό τίτλο «Συνεξέλιξη». Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης  πρόκειται για συνεξέλιξη ανθρώπων σε σχέση, θεωρητικών προσεγγίσεων, αξιών.

Χρόνος και συγχρονισμός στη θεραπεία με αναφορά σε επιλεγμένες φιλοσοφικές και ανθρωπολογικές ιδέες

Το άρθρο εξετάζει επιλεγμένες έννοιες του χρόνου από φιλοσοφικές και ανθρωπολογικές απόψεις και τη σχέση τους με την ψυχοθεραπεία, με αναφορά στο έργο των Freud και Palazzoli.

Μια άλλη «ανάγνωση-κατασκευή» πάνω στον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή

Θα περιγράψω την τραγωδία «Φιλοκτήτης» ως μια θεραπευτική διεργασία συστημικού τύπου. Η τραγωδία ξεκινά με το σχέδιο εξαπάτησης του Φιλοκτήτη από τους Οδυσσέα και Νεοπτόλεμο, προκειμένου να τον πείσουν να πάει στην Τροία για να βοηθήσει στη λήξη του Τρωικού πολέμου.

Ίδρυμα: Όταν το κρεβάτι σου είναι το μόνο καταφύγιο

Ο χώρος είναι μία από τις διαστάσεις που ούτε η οικογένεια ούτε ένας άλλος θεσμικός φορέας μπορούν να παραβλέψουν. Και τα δύο εγγράφονται στην πραγματικότητα μόνο μέσω χωροταξικών, αρχιτεκτονικών και κανονιστικών διατάξεων.

Περί απώλειας και πένθους. Yφαίνοντας νήματα νοημάτων μέσα από τη διεργασία του θρήνου

Ο θάνατος και ο πόνος που τον συντροφεύει αποτελεί αναπόσπαστη εμπειρία της ζωής μας, αφού όλοι κάποια στιγμή θα τον αντιμετωπίσουμε. Η διεργασία του πένθους εμπεριέχει την βίωση και διαχείριση του πόνου που συνεπάγεται η απώλεια του αγαπημένου προσώπου στη ζωή μας και τη προσπάθεια ...

Ψυχαναλυτικές Ιδέες στη Συστημική Θεραπεία: Μελέτη μιας Περίπτωσης

Στη θεραπεία με οικογένειες και ζευγάρια το διαπροσωπικό και το ενδο-ατομικό επίπεδο είναι αλληλένδετα. Προκύπτει, έτσι, η ανάγκη να απευθυνόμαστε και στα δύο. Αρκετά συχνά, όταν εργαζόμαστε με οικογένειες και ζευγάρια βρισκόμαστε σε πεδία που η συστημική θεωρία με την ψυχαναλυτική αλληλοσυνδέονται. Στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε στη συναισθηματική εμπειρία και τη θεραπευτική σχέση, που τα βρίσκουμε αντίστοιχα και στις δυο θεωρίες.

Η συμβολή της οικογενειακής θεραπείας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς εφήβων μεταναστών

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εφήβων μεταναστών που προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας για ψυχολογική βοήθεια και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν, επισημαίνουν την σημασία δημιουργίας πολιτισμικά ενημερωμένων θεραπειών.

Παρουσίαση βιβλίου: Mary-Joan Gerson “The Embedded Self”

Η Mary-Joan Gerson είναι ψυχολόγος, διευθύντρια του τοµέα θεραπείας ζεύγους και οικογένειας στο µεταδιδακτορικό πρόγραµµα ψυχοθεραπείας και ψυχανάλυσης του Πανεπιστηµίου της Νέας Υόρκης, καθώς και καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας και επόπτρια ψυχαναλύτρια.