Το 8ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού Συστημική Σκέψη & Ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να ονομαστεί «ειδικό τεύχος». Κι αυτό γιατί έχει ιδιαιτερότητες που ξεπερνούν τη συνήθη δομή και φόρμα του. Κατ’ αρχήν από κάποιες συμπτώσεις (που, ωστόσο, μάλλον δεν είναι και τόσο συμπτώσεις) η ιστορία και το παρόν δύο χωρών, της Γερμανίας και της Ελλάδας, «παρεισέφρησαν» σε αυτό. Κατ’ αρχήν με το κείμενο του Γερμανού ψυχίατρου και ψυχαναλυτή Titus Milech με θέμα «Συλλογική και Ατομική Ταυτότητα σε Περιόδους Αποσταθεροποίησης » που αναφέρεται στην ιστορία του ναζισμού μέσα από μια ψυχολογική οπτική και πάνω σε αυτό το σχόλιο της Κατερίνας Θεοδωράκη με αναφορά την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Ανάλογο είναι το κείμενο της συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη «Ο Ένας και οι Άλλοι. Φιλοτεχνώντας Ατομικές και Συλλογικές Ταυτότητες σε Σελίδες Πεζογραφίας » που στοχάζεται βιωματικά πάνω στην Ελλάδα της Κατοχής. Ακολουθεί ένας διάλογος ανάμεσα σε Γερμανούς (με επικεφαλής την πρόεδρο της EFTA Maria Borcsa) και την Κάτια Χαραλαμπάκη με θέμα «Οικογένειες σε Πλαίσιο Οικονομικής και Κοινωνικής Αποσταθεροποίησης: Ένα Μεταμοντέρνο Ελληνικό Δράμα» που ακολουθείται από το σχόλιο της Κατερίνας Θεοδωράκη «Αναστοχασμοί πάνω στον διάλογο». Υπάρχει ακόμα το άρθρο του Γερμανού καθηγητή στη Χαϊδελβέργη Johen Schweizer για την«Ψυχιατρική Οικογενειακών Συστημάτων (SYMPA) - Εκπαιδεύοντας νοσοκομειακές ομάδες στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία». Ακολουθεί το άρθρο της Ιδρύτριας και Προέδρου του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων Χάρις Κατάκη με τίτλο «Το “Εξαρτάται” και το “Και”. Τα εφόδια του Θεραπευτή στην Εποχή των Μαγικών Εικόνων» που αναφέρεται γλαφυρά στην οριακότητα των σημερινών οικογενειακών και γενικότερα διαπροσωπικών σχέσεων στη χώρα μας και στις νέες προκλήσεις για τους θεραπευτές. Τέλος, το άρθρο του Κώστα Μπλέτσου «Δουλεύοντας με εφήβους σε Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας: Μια συστημική ματιά στη νοσηλευτική σκέψη και πρακτική» που περιγράφει τις συστημικές νοσηλευτικές παρεμβάσεις σε νοσηλευόμενους τραυματισμένους οριακούς εφήβους. Έτσι, το «Γερμανία και Ελλάδα, Συλλογική και Ατομική Ταυτότητα, Οριακότητα» δεν είναι απλώς ένας τίτλος. Είναι «το θέμα» του σημερινού μας τεύχους.
Ας αναφέρουμε και την παρουσίαση του βιβλίου «Η Θεραπευτική Σχέση, ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις από την ψυχαναλυτική, τη γνωσιακή και τη συστημική οπτική» συλλογικό έργο σε επιμέλεια Χ. Καραμανωλάκη, Κ. Χαραλαμπάκη, Γ. Μιχόπουλου/ Εκδόσεις Καστανιώτη, που έγινε από τον Δημήτρη Κόκκαλη.
Τέλος, ξεχωριστά χρειάζεται να σταθούμε, τηρώντας «ενός λεπτού σιγή», σε τρία «Εις Μνήμην»: Πρόκειται για τον Δάσκαλο της οικογενειακής θεραπείας και από τους ιδρυτές της EFTA Luigi Onnis, την αγαπημένη συνάδελφο Κατερίνα Δερμιτζάκη και τον συνάδελφο Στέλιο Ζερεφό ο οποίος είχε αναλάβει εθελοντικά, δωρεάν, την τεχνική επιμέλεια του ηλεκτρονικού περιοδικού μας Συστημική Σκέψη & Ψυχοθεραπεία . Θα μας λείψουν και θα τους θυμόμαστε.
Η Συντακτική Επιτροπή