Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.Ψ.Ο. - Επιστημονική Εταιρεία Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΡΙΤΣΗ

  • Νίκος ΜαρκέτοςΨυχίατρος – Συστημικός Ψυχοθεραπευτής

Την Κυριακή το πρωί της18ης Μαρτίου 2024, έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παρίτσης.

O Νίκος Παρίτσης υπηρέτησε τον χώρο της Ψυχικής Υγείας από διάφορες θέσεις, τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ως Διευθυντής στο «Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού» και στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Από τους πρώτους συστημικούς θεραπευτές στη χώρα μας, οργάνωσε υπηρεσίες για οικογενειακή και συστημική θεραπεία στον δημόσιο τομέα.

 Η συμβολή του στην εδραίωση της Συστημικής Οικογενειακής Προσέγγισης στην Ελλάδα ήταν σημαντική. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.Ψ.Ο., αλλά και της EFTA, καθώς και μέλος σε board διεθνών οργανισμών για τη συστημική θεραπεία. Παράλληλα, είχε πλούσιο συγγραφικό έργο.

Έτυχε να συναντήσω τον Νίκο στο μακρινό 1987, όταν συντόνιζε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα «Αποασυλοποίησης μέσω της Οικογενειακής Θεραπείας», στο οποίο είχε καλέσει και τη Βαλέρια Πομίνι ως συνεργάτη. Ήταν η πρώτη μου γνωριμία με τη συστημική προσέγγιση.

Ο Νίκος Παρίτσης ήταν Οραματιστής και χαρισματικός Ψυχοθεραπευτής και Δάσκαλος, αφοσιωμένος στην Επιστήμη του και τη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Μέχρι το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να ασχολείται με τη συστημική ψυχοθεραπεία, με τον ίδιο νεανικό ενθουσιασμό και γεμάτος καινοτόμες ιδέες για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της ψυχοθεραπείας σε νέα πεδία. Aφήνει πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Nίκος Μαρκέτος

Διαβάστε το επόμενο άρθρο:

ΑΡΘΡΟ 3/ ΤΕΥΧΟΣ 24, Απρίλιος 2024

Το Μανιφέστο της Ασίζης

Maurizio Andolfi, Child Psychiatrist, Director of the Accademia di psicoterapia della Famiglia, Italy
Επόμενο >

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Υποστηρίξτε την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού "Συστημική Σκέψη & Ψυχοθεραπεία" κάνοντας μια δωρεά.Δωρεά