Το τεύχος αυτό του περιοδικού μας έχει ένα αφιέρωμα στα «50 χρόνια του Πολυτεχνείου». Όχι μόνο ένας αναγνώστης πιθανόν να απορήσει, αλλά κι εμείς οι ίδιοι (γράφοντες ή μέλη της συντακτικής επιτροπής) αναρωτηθήκαμε αν ένα τέτοιο θέμα ταιριάζει με την ψυχιατρική-ψυχολογία-ψυχοθεραπεία, που είναι τα αντικείμενα της έκδοσής μας. Εν τέλει, συμπεράναμε: Τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα απαρτίζονται από κοινωνικοπολιτικά συμβαινόμενα, αλλά ταυτόχρονα από βαθιές ανθρώπινες συνιστώσες, εσωτερικές πλευρές ατόμων και ομάδων, ανθρώπινες σχέσεις. Πολύ περισσότερο που εμείς, ως συστημικοί θεραπευτές, προσεγγίζουμε ακριβώς αυτή την πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, τη σχεσιακή. Επομένως, καταλήξαμε, μια αναφορά στην «εξέγερση του Πολυτεχνείου, της 17ης Νοέμβρη 1973» μπορεί να εμπεριέχει και στοιχεία σχετιζόμενα με τα θέματα που αποτελούν εστία του ενδιαφέροντός μας. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Gregory Bateson έχει εντρυφήσει σε πολιτικά και ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, και ιδιαίτερα του 20ου αιώνα: Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του «Από τις Βερσαλλίες στην Κυβερνητική» όπου αναφέρεται στην παγκόσμια συμφωνία που έγινε μετά το πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στις Βερσαλλίες και κάνει μια βαθύτατη ιστορική, πολιτική και ψυχολογική ανάλυση των γεγονότων. Έτσι κι εμείς, ζητήσαμε (και λάβαμε) κείμενα από συμμετέχοντες στην «εξέγερση του Πολυτεχνείου», προτρέποντας τους γράφοντες να μείνουν στη βιωματική πλευρά των γεγονότων, να επικεντρώσουν στις προσωπικές και διαπροσωπικές τους εμπειρίες. Και νομίζουμε ότι αυτό επετεύχθη.
Σχετικά με τα στοιχεία των συγγραφέων, δεν θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά (πέρα από τις ιδιότητές τους) με κάποιες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα: Η Πέπη Ρηγοπούλου βρισκόταν μπροστά από την πόρτα του Πολυτεχνείου όταν μπήκε το τανκ και της έσπασε τα πόδια (πέρασε καιρός για να αποκατασταθεί). Και ο Δημήτρης Παπαχρήστος ήταν από τους βασικούς εκφωνητές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.
Τέλος, σημειώνουμε ότι η σειρά των κειμένων δεν έγινε από επιλογή της Σ.Ε., αλλά με βάση την αλφαβητική σειρά των επιθέτων των συγγραφέων.
Καλή μας ανάγνωση!
Κάτια Χαραλαμπάκη