Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.Ψ.Ο. - Επιστημονική Εταιρεία Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

Πολύ συχνά στη θεραπεία μιας οικογένειας ακούμε να μας αφηγούνται μια ιστορία γέννησης. Μέσα από την εξιστόρηση των συνθηκών, αλλά και των προσδοκιών, των επιθυμιών  που περιέβαλαν τη δημιουργία της νέας ύπαρξης προσπαθούμε μαζί με την οικογένεια να κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους αλληλεπίδρασης και τις σχέσεις της στην παρούσα φάση. Κάθε ιστορία γέννησης ξεκινά πριν από το ίδιο το γεγονός, αφού αρχικά υπάρχει στο μυαλό και τη φαντασία όσων συμμετέχουν στη νέα δημιουργία.

Με αφετηρία αυτήν τη σκέψη θελήσαμε να αναφερθούμε στην ιστορία της γέννησης αυτού του περιοδικού. Είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που δημιουργήθηκε σε μέρες κρίσης. Σε μέρες που οι δυσκολίες είναι πολλές και απρόβλεπτες, οι απαιτήσεις σε κάθε επίπεδο ακόμα περισσότερες, που όλοι αναζητάμε καινούριους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε αυτό που ζούμε. Μια ιδέα που ακούστηκε σε κάποια από τις συχνές αναφορές στο θέμα αυτό ήταν «να κάνουμε κάτι δημιουργικό», κάτι που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε  με άλλους ανθρώπους του χώρου μας, να μοιραστούμε σκέψεις, να ανταλλάξουμε ιδέες και προβληματισμούς, αλλά και να δημιουργήσουμε πλαίσια συλλογικότητας στην πράξη. Σε μια εποχή που κυρίως χαρακτηρίζεται από την αποσπασματικότητα, τον επιμερισμό και την περιχαράκωση, οραματιστήκαμε αυτό το περιοδικό ως μια ευκαιρία, μέσα από διαφορετικές φωνές και οπτικές, να προχωρήσουμε όχι σε πρόσθεση αλλά σε σύνθεση, τέτοια που να εμπλουτίζει την εμπειρία μας, να αξιοποιεί τη διαφορετικότητα και να μας βοηθά να προχωρήσουμε πιο δημιουργικά.

Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το περιοδικό, αρχικά στη φαντασία μας κι έπειτα στην πράξη με τη σύμπραξη και την πολύτιμη βοήθεια συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επειδή, όμως, κάθε δημιουργία τελικά χαράσσει το δικό της δρόμο, η ίδια η πορεία και η ιστορία του περιοδικού αναμένεται να δείξουν κατά πόσο θα ικανοποιηθούν αυτές οι επιδιώξεις ή/και θα γεννηθούν νέες που ακόμα δεν μπορούμε να φανταστούμε…

Η συντακτική επιτροπή
Διαβάστε το επόμενο άρθρο:

ΑΡΘΡΟ 2/ ΤΕΥΧΟΣ 1, Οκτώβριος 2012

Κείμενο και πλαίσιο: αφηγηματική, μεταμοντερνισμός και κυβερνητική

Paolo Bertrando, Ψυχίατρος και Οικογενειακός Θεραπευτής, Μιλάνο, Ιταλία
Επόμενο >

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Υποστηρίξτε την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού "Συστημική Σκέψη & Ψυχοθεραπεία" κάνοντας μια δωρεά.Δωρεά