Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.Ψ.Ο. - Επιστημονική Εταιρεία Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ10/10/2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από θέματα Ψυχικής Υγείας σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας για φέτος είναι :

“Ψυχική Υγεία στο χώρο της εργασίας”

Το θέμα έχει πολλές παραμέτρους, αλλά θα εστιάσουμε στο ζήτημα της τηλεεργασίας καθώς η Ψηφιοποίηση της εργασίας, αποτελεί κάτι νέο στο χώρο της εργασίας και χρήζει προσοχής και διερεύνησης για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στη Ψυχική Υγεία.

 Μετά τις καραντίνες εξ αιτίας της πανδημίας από τον ιό COVID-19, θεσμοθετήθηκε και γενικεύτηκε η τηλεεργασία καθώς αποδείχτηκε ότι, για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, ήταν οικονομικά συμφέρουσα.

Παρά το γεγονός ότι η τηλεργασία προσφέρει πλεονεκτήματα, στους εργαζόμενους καθώς επιτρέπει να εξοικονομούν χρήματα και χρόνο από τις μετακινήσεις, να ξεπερνούν τα γεωγραφικά εμπόδια στην επιτέλεση της εργασίας τους και τους παρέχει δυνητικά αυξημένη ευελιξία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα για κάποιες συνέπειες.

Ήδη υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις ότι η κατ΄ αποκλειστικότητα τηλεεργασία επιτείνει το στρες, το άγχος τη δυσθυμία (Mann S. Et al, 2003) και την επαγγελματική εξουθένωση (Staglin G. 2021), ενώ οι δυσμενείς επιπτώσεις στη Ψυχική Υγεία είναι πιο έντονες σε γυναίκες και νέους (Mann S. and Holdsworth L., 2003).  Οι ψυχολογικές επιπτώσεις αποδίδονται κυρίως στην εργασιακή αποξένωση και στη σύγχυση μεταξύ εργασίας και οικογένειας και μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου (Hill et al., 1996). Το πλαίσιο εργασίας γίνεται άυλο. Χάνεται το επαγγελματικό περιβάλλον και η δυνατότητα των εργαζομένων μέσω της μεταξύ τους προσωπικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τα αναδυόμενα άγχη και απειλές. Χάνεται η συνδυασμένη δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα της ομάδας (Chamorro-Premuzic T., August 2020).

Στην οικογένεια μπορεί να προκύψει σύγχυση ορίων μεταξύ εργασίας και οικογένειας (Chamorro-Premuzic T., 8/ 2020).

Η νέα κατάσταση στην εργασία, μας θέτει την ευθύνη, ως Επιστημονική Κοινότητα, να μελετήσουμε περαιτέρω τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της εργασιακής αλλαγής και να επεξεργαστούμε παρεμβάσεις, κυρίως στο τομέα της πρόληψης, οι οποίες να είναι σε διαπροσωπικό επίπεδο, και σε επίπεδο οικογένειας.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Chamorro-Premuzic Tomas August 2020 4 major long-term psychological effects of continued remote work Long term psychological effects of continued remote work (fastcompany.com)

Hill, E.J., A.J. Hawkins and B.C. Miller (1996), ‘Work and Family in the Virtual Office. Perceived Influences of Mobile Telework’ Family Relations, 45, 3, 293–301.

Mann Sandi and Holdsworth Lynn (2003) The Psychological Impact of Teleworking: Stress, Emotions and Health New Technology, Work and Employment 18:3

Staglin Garen (2021)When Home Becomes The Workplace: Mental Health And Remote Work https://www.forbes.com/sites/onemind/2020/03/17/when-home-becomes-the-workplace-mental-health-and-remote-work/

Από το ΔΣ της Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.Ψ.Ο.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.Ψ.Ο.

Ενημέρωση

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Πληρωμή