Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.Ψ.Ο. - Επιστημονική Εταιρεία Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κάτια ΧαραλαμπάκηΨυχίατρος –Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Η εισαγωγή θα είναι σύντομη, ώστε να αφήσει χρόνο για τη μελέτη της ύλης του τεύχους… Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το τεύχος είναι «σταθμός», αφού εκδίδεται με τον αριθμό «20στό» και για διάστημα «10 χρόνων». Λέγαμε ότι θέλουμε να το γιορτάσουμε, αλλά ένα οδυνηρό γεγονός στην ψυχοθεραπευτική μας κοινότητα μας οδηγεί στο να πούμε, απλώς, «θα το τιμήσουμε»…

Θα ξεκινήσω με το γεγονός του πένθους: Είναι ο θάνατος του εκλεκτού συναδέλφου, και για πολλούς αγαπημένου φίλου, Πέτρου Πολυχρόνη. Αυτό ακριβώς είναι και το πρώτο άρθρο του περιοδικού. Διονύσης Σακκάς: «Πέτρος Πολυχρόνης (1951-2021), ένας σπάνιος άνθρωπος». Συγκινητικό, αλλά και ενημερωτικό, συνδυάζοντας επιστημονικές σκέψεις με βιωματικές εμπειρίες και προσωπικές αναμνήσεις. Ένας αποχαιρετισμός στον Πέτρο Πολυχρόνη, ως εξαιρετικού θεραπευτή, αλλά και ξεχωριστής ανθρώπινης υπόστασης…

Ακολουθούν  τα κείμενα «αφιέρωμα» στα «10 χρόνια – 20 τεύχη του περιοδικού». Πρόκειται για επτά κείμενα, που η σειρά τοποθέτησής τους δεν επελέγη, αλλά έγινε με βάση τον χρόνο παράδοσής τους, από το πρώτο έως το έβδομο. Θα τα αναφέρω αριθμητικά. 1ο, Κάτια Χαραλαμπάκη: «Δέκα χρόνια, Είκοσι τεύχη: Ανάμεσα σε δύο Θεομηνίες». Γίνεται ευρεία ιστορική, αλλά και προσωπική αναφορά στα δέκα αυτά χρόνια, κυρίως αναλύοντας το ευρύτερο κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο και τα ανθρώπινα βιώματα αυτής της δεκαετίας. 2ο, Δημήτρης Κόκκαλης: «Τρία Ποιήματα». Πρόκειται για μια ποιητικο-λυρική έκφραση του χρόνου της δεκαετίας, που, ειδικά, αναδεικνύει βαθύτερες προσωπικές και σχεσιακές εμπειρίες της αναφερόμενης εποχής. 3ο, Κατερίνα Θεοδωράκη: «Επέτειος του Περιοδικού». Κι εδώ πυρήνας του κειμένου είναι το ευρύτερο πλαίσιο και οι επιδράσεις του στη δουλειά μας ως ψυχοθεραπευτών,  μέσα από τις αλλαγές που επήλθαν στη δομή των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων των θεραπευομένων μας. Αλλά, επίσης, υπάρχει και η βιωματική του πλευρά, καθώς, μέσα από τη δημιουργία της κίνησης «Μελέτη Αρχαιολογικής Γραμματείας», η εντρύφηση στους αρχαίους μας συγγραφείς λειτούργησε ανακουφιστικά και διαφωτιστικά απέναντι στα αδιέξοδα του παρόντος. 4ο, Κώστας Μπατσαλιάς: «Με Αφορμή τα Δέκα Χρόνια του Περιοδικού». Ακολουθώντας την πρόταση της Σ.Ε. του περιοδικού, προς τους αναγνώστες, να αναφέρουν ποιο άρθρο του περιοδικού τούς άγγιξε στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το άρθρο που τον «άγγιξε» και εξηγεί το πώς και γιατί. Πρόκειται για το «Η Ψύχωση δεν είναι Αρρώστια αλλά μια Στρατηγική Επιβίωσης σε Σοβαρό Άγχος: Μια Προσθήκη στη Φαινομενολογική Προσέγγιση των Πραγμάτων» του Jaakko Seikkula, Τεύχος 16, Μάιος 2020.  5ο, Νίκος Καλδιριμιτζιάν: «Επιλογή ενός άρθρου για τα 10 χρόνια του περιοδικού της Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.ΨΟ.». Το άρθρο που «μίλησε» άμεσα στην ατομική, οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή, είναι εκείνο των συγγραφέων Πομίνι Β., Λεγάκη Α.Μ., Μέλλου Λ., Πανταζή Ζ., Παππά Ξ., Σολδάτου Μ., Τομαρά Β.: «Οικογένειες και θεραπευτές στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Προκλήσεις και ευκαιρίες», Συστημική Σκέψη & Ψυχοθεραπεία, Τεύχος 10, Μάιος 2017. Και αναλύονται οι λόγοι. 6ο, Βαλέρια Πομίνι: «Ένα Περιοδικό σε Πέντε Βήματα». Ως μέλος της Σ.Ε. από την ίδρυση του περιοδικού, αλλά και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ.ΣΚΕ.Ψ.Ο., κάνει μια ιστορική αναδρομή στην περίοδο αυτής της δεκαετίας, αλλά, ταυτόχρονα, η αναπόληση συνοδεύεται από σκέψεις, προβληματισμούς και σχόλια (κατά το πλείστον ευμενή). 7ο, Σοφία Πέττα: «Για το Νόημα, για την Αβεβαιότητα, για τον Χρόνο στη Θεραπεία. Συναντήσεις με ένα Περιοδικό». Εδώ γίνεται μια βαθιά ανάλυση της επαφής με το περιοδικό και της σχέσης της με ψυχοθεραπευτικές εμπειρίες, εμβαθύνοντας σε επίπεδο επιστημονικό, φιλοσοφικό αλλά και βιωματικό, και παρέχοντας αυτούσια παραδείγματα από συγκεκριμένα άρθρα και προβληματισμούς των συγγραφέων τους.

Το επόμενο άρθρο είναι: «Η θεραπευτική συμμαχία στη θεραπεία ομάδας και στην ατομική ψυχοθεραπεία συστημικής-διαλεκτικής προσέγγισης: Μια συγκριτική μελέτη» των Μαριλένα Μανδράκου, Ρωσσέτου Γουρνέλη, Βαλέριας Πομίνι. Εδώ γίνεται μια αναλυτική αναφορά στο ζήτημα της θεραπευτικής συμμαχίας και της θεραπευτικής σχέσης, κάνοντας, ταυτόχρονα, συγκρίσεις και συσχετίσεις, ανάμεσα σε διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, ομαδικές και ατομικές.

Το επόμενο άρθρο της Βάλιας Μαστροδήμου, είναι το «Ένας συνεργατικός κύκλος συζητήσεων στη Β’ Λυκείου  για τον έρωτα, τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα: Συστημική οπτική και ζητήματα ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης στο δημόσιο σχολείο». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρωτότυπη αλλά και αυθεντική παρουσίαση της σχέσης ψυχοθεραπευτικής και σχολικής παρέμβασης στην ανάπτυξη  εφήβων, γύρω από καίρια θέματα όπως είναι ο έρωτας και η σεξουαλικότητα… Αλλά γίνεται και μια ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση ψυχολόγων που δρουν σε σχολεία με διδάσκοντες-καθηγητές εκεί…

Τελειώνουμε με μια βιβλιοπαρουσίαση. Η Κία Θανοπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της Ευαγγελίας Ανδριτσάνου: «Αντιγόνη. Μια κόρη, μια χώρα». Κι εδώ, μέσα από την παρουσίαση βιβλίου γίνεται μια βαθιά αναφορά στην αρχαία ελληνική γραμματεία, σε πρόσωπα και σε σχέσεις τους. Είναι σαν μια επαναλειτουργία της ομάδας «Μελέτης Αρχαιοελληνικής Γραμματείας» που αναφέρθηκε προηγουμένως…

Είπαμε ότι η εισαγωγή θα είναι σύντομη αλλά, μάλλον, δεν τηρήθηκε απόλυτα αυτός ο κανόνας. Η τελική πρόταση της Σ.Ε. προς στους αναγνώστες μας είναι: Περιμένουμε την κριτική σας, αλλά και σκέψεις-γνώμες για βελτίωση του περιοδικού μας…

Καλή ανάγνωση!

Για τη Συντακτική Επιτροπή, Κάτια Χαραλαμπάκη

 

Διαβάστε το επόμενο άρθρο:

ΑΡΘΡΟ 2/ ΤΕΥΧΟΣ 20, Απρίλιος 2022

Πέτρος Πολυχρόνης (1951-2021), ένας σπάνιος άνθρωπος

Διονύσιος Σακκάς, Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών
Επόμενο >

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Υποστηρίξτε την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού "Συστημική Σκέψη & Ψυχοθεραπεία" κάνοντας μια δωρεά.Δωρεά