Εισαγωγικά: η συνάντηση με το ξένο

Σε καταστάσεις της ύπαρξης όταν τα άτομα ή οι ομάδες αισθάνονται απειλούμενα, ευάλωτα, εύθραυστα, το υψηλό άγχος που προκαλείται έχει ως αποτέλεσμα ένα αίσθημα αποξένωσης. Η ικανότητα νοηματοδότησης και στοχασμού εξασθενεί. Τα άτομα και οι ομάδες καταφεύγουν σε ενστικτώδεις αντιδράσεις.

Η Αυτοκτονία στην Ελλάδα της Κρίσης: Μια Θεωρητική Συζήτηση

Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται το ζήτημα της αυτοχειρίας από ψυχολογική, κοινωνιολογική, ανθρωπολογική και υπαρξιακή σκοπιά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 800.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτοκτονία το 2017, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην Ελλάδα για το 2013 είναι 533.

Μέσα σε έναν «ανεμοστρόβιλο»: Μια Ερμηνευτική Φαινομενολογική Ανάλυση των εμπειριών μιας θεραπευόμενης με κρίσεις πανικού

Τα τελευταία χρόνια, η βιβλιογραφία συνδέει τις κρίσεις πανικού κυρίως με δυσκολίες στην επίλυση συγκρούσεων, στη ρύθμιση συναισθημάτων και στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και με οικογενειακά μοτίβα και γεγονότα του κύκλου ζωής.

Από τα ζευγάρια στην οικογένεια καταγωγής : το Κινητό Γενεόγραμμα για Ζευγάρια – (Genogramma Mobile per Coppie – GMC ©). Μια διερευνητική και θεραπευτική μέθοδος

Οι συγγραφείς περιγράφουν μια τεχνική με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία με ζευγάρια. Το εργαλείο Κινητό Γενεόγραμμα για Ζευγάρια (GMC ©) ξεκίνησε απο μια ιδέα και συνάμα απο την κλινική εμπειρία που απέκτησε στο πεδίο της θεραπείας ζεύγους ένας εκ των συγγραφέων του παρόντος άρθρου, ο Maurizio Coletti.

Μια Υποδοχή του μικρού Παιδιού στον Κοινωνικό Χώρο «Τo Μεγάλο μας Σπίτι»

Το μικρό παιδί από την πρώτη μέρα της γέννησής του έχει την ανάγκη να προετοιμαστεί μαζί με τους γονείς του για την εισαγωγή του στην κοινωνία. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση και η ασφαλής μετάβαση από την οικογένεια στην ομάδα των συνομηλίκων το προστατεύει από έναν τραυματικό αποχωρισμό, ως μια μορφή πρώιμης πρόληψης.

Παρουσίαση βιβλίου: Τα πρόσωπα του ξένου του Σωτήρη Μανωλόπουλου

Λίγες φορές στη ζωή μου έχω ζοριστεί τόσο πολύ κι έχω βρεθεί σε τόση αμηχανία με τη σκέψη ότι πρέπει να απευθυνθώ σ’ ένα κοινό ειδικών, πάνω σε ένα γνωστικό αντικείμενο το οποίο, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι το δικό μου: έστω κι αν έχω ακολουθήσει –ή υποστεί, όπως θέλετε– επί μακράν σειράν ετών, τις γνωστές διαδικασίες.

Παρουσίαση Βιβλίου: Η Επιστροφή του Άντρα της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού

Η Ελισάβετ Μπαρμπαλιού καταθέτει την εμπειρία της από τις συναντήσεις στο γραφείο της με 300 άνδρες. Μέσα και από τα προσωπικά της βιώματα τα οποία μας αποκαλύπτει και τους διαλόγους που κάνει μαζί τους, πρόσωπο με πρόσωπο, με νέες αφηγήσεις, συνδεόμενες με την ανάπτυξη της γλώσσας των συναισθημάτων, αναδύονται και συγκατασκευάζονται νέες ιδιότητες και νοήματα.