Εισαγωγικά

Πολύ συχνά στη θεραπεία μιας οικογένειας ακούμε να μας αφηγούνται μια ιστορία γέννησης. Μέσα από την εξιστόρηση των συνθηκών, αλλά και των προσδοκιών, των επιθυμιών  που περιέβαλαν τη δημιουργία της νέας ύπαρξης προσπαθούμε μαζί με την οικογένεια να κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους αλληλεπίδρασης και τις σχέσεις της στην παρούσα φάση. Κάθε ιστορία γέννησης ξεκινά πριν από το ίδιο το γεγονός, αφού αρχικά υπάρχει στο μυαλό και τη φαντασία όσων συμμετέχουν στη νέα δημιουργία. 

Κείμενο και πλαίσιο: αφηγηματική, μεταμοντερνισμός και κυβερνητική

Στις μέρες μας, η συστημική οπτική στην οικογενειακή θεραπεία αντικαθίσταται από μια μεταμοντέρνα αφηγηματική προσέγγιση, ενώ η κυβερνητική τείνει να αντιμετωπίζεται ως μια ξεπερασμένη θεώρηση, με αποτέλεσμα να παραβλέπεται η συνεισφορά της στη θεραπεία.

Δήμητρα και Περσεφόνη: Οικογενειακή Θεραπεία Μητέρας-Κόρης

Η σχέση μητέρας-κόρης κατά τη διάρκεια των κοινών ψυχοθεραπευτικών συνεδριών παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μέσα από αυτή αναδύονται μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με τη δυνατότητα διαφοροποίησης των δύο γυναικών, ιδιαίτερα αν απουσιάζει ο πατέρας.

Μην ταίζετε τις μέλισσες

Υπάρχουν γεγονότα που εντοπίζονται σε μια πλοκή όπου οι σκηνές διαδέχονται η μία την άλλη, όπου υφίσταται μια διαδικασία με έκβαση. Υποθέτουμε ότι ένας οργανισμός που επιδέχεται πολλές ποικίλες και πολύπλοκες επι μέρους μονάδες νοήματος (ιστορίες, αφηγήσεις) που διαρκώς αλλάζουν είναι αρκετά δυνατός και ανθεκτικός και δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει ολόκληρος.

Ταυτότητα και Απώλεια σε έφηβους μετανάστες: Σύγκρουση, Επανασύνδεση/Ανακατάταξη και Συμφιλίωση

Η σχολική αποτυχία, λόγω μαθησιακών δυσκολιών, είναι ο συνηθέστερος λόγος παραπομπής στον ειδικό, εφήβων που φοιτούν στο γυμνάσιο. Συχνά όμως κάτω από την «αιτία» παραπομπής υπάρχουν ιστορίες μη ειπωμένες, ιστορίες που συνδέονται με ένα «πριν και μετά», που συνθέτει ένα μωσαϊκό ταυτότητας παγωμένο και δυσλειτουργικό για το άτομο, με εμφανές «σινιάλο» την σχολική αποτυχία, εκεί που δεν εξηγείται άλλως

Ένας φόνος, μια κηδεία κι ένα ανεπίλυτο, τραυματικό πένθος

Ένας φόνος μέσα στην οικογένεια, όπως όταν για παράδειγμα ο πατέρας σκοτώνει τη μητέρα μπροστά στα παιδιά τους, είναι για τα παιδιά μια εξαιρετικά τραυματική και συγκλονιστική εμπειρία με συντριπτικές επιπτώσεις. Η παρουσίαση ενός κλινικού περιστατικού θα επισημάνει μερικά από τα ζητήματα που αναδύονται.

Μια (φανταστική) συνέντευξη με τον Gregory Bateson

Κύριε Bateson, εδώ στην Ελλάδα βιώνουμε μια, άγνωστη μέχρι τώρα σε μας, βαθιά και άγρια κρίση. Νοιώθουμε πως είμαστε παίγνιο στα χέρια παντοδύναμων ιστορικών δυνάμεων που ξεπερνούν κάθε δυνατότητα επιρροής μας πάνω τους. Με την εμπειρία που έχετε, μπορείτε να εντοπίσετε αντίστοιχες ιστορικές τομές που προηγήθηκαν ώστε η μελέτη τους να είναι επιβοηθητικός παράγοντας;

Βιβλιοπαρουσίαση “Ψυχολογία”, D.Schacter, D. Gilbert, D. Wegner., Εκδόσεις Gutemberg

Το νέο εισαγωγικό εγχειρίδιο Ψυχολογίας που τιτλοφορείται Ψυχολογία, των καθηγητών του πανεπιστημίου Harvard D.L.Schacter, D.T. Gilbert και D.M.Wegner που εκδόθηκε στην Αμερική το 2009, κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα σε γενική επιστημονική επιμέλεια Στέλλας Βοσνιάδου και επιμέρους επιμέλεια δεκαέξι πανεπιστημιακών της επιστήμης της ψυχολογίας.